2025. július 15., kedd

Rántott csirkemell mogyorókrémes szószban

 

Hozzávalók: csirkemell filé, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa vagy kukoricaliszt ill. kukoricapehely

Mogyorókrém: 25 dkg sózott mogyoró (vagy kész mogyoróvaj), 1/2 dl olívaolaj, 1-2 ek. méz, 1 ek. mustár, szükség esetén kevés só
A mogyorót egy száraz serpenyőben megpirítjuk. Pár darabot kiveszünk belőle és durvára vágjuk. A többit turmixgépbe tesszük és krémessé őröljük, közben hozzácsorgatva az olajat. Mikor kész a mogyorókrém, akkor kikeverjük egy kevés mustárral és mézzel, majd annyi forralt vízzel hígítjuk, hogy szószos, közepesen sűrű állaga legyen. Aki szereti egy kis citromlével igazán pikáns ízt adhat neki.  Hozzákeverjük a durvára vágott darabokat is. 

 Az a fontos, hogy a mogyoróvajat ne ízesítsük túl, inkább hagyjuk hogy a földes ízű mogyoró domináljon a selymes mártásban. 
Természetesen vehetünk kész mogyoróvajat is és azt ugyanígy ízesítjük, hígítjuk.
A vékonyra vágott csirkemell filéket sóval, borssal meghintjük és a szokott módon bepanírozzuk, majd forró, bő olajban kisütjük. Kínáláskor sültkrumplira vagy bulgurra helyezzük a ropogós csirkemellet és ráöntjük a sűrű mogyorószószt. Külföldön krémes állagú főtt tésztával is szívesen fogyasztják. Ezt a különleges fogást először az 
észak-ciprusi Eziç Lapta éttermében kóstoltam 
Fistik Gibi Tavuk néven és azóta is az egyik kedvencem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése