2014. január 22., szerda

Bableves, babgulyás, birsalmás bableves

Hozzávalók: 1 pohár (3 dl előző este beáztatott) szárazbab, húsos szalonna,  2 babérlevél, 1 répa és 1 zöldség, vegeta, só, bors, 1 nagyobb vöröshagyma, 2-3 g. fokhagyma, liszt, olaj, pirospaprika, 2 szem krumpli, 1-2 szelet paprika, 1 felvágott paradicsom, 1 csipet cukor, ecet, füstölt hús (sonka,csülök, nyúlja) és vagy vékony kolbászzöldség zöldje, aki szereti pár karika erős paprika, szezonálisan birsalma (aki szereti!), kínáláshoz tejföl

A babot egy kis fazékban, épp annyi vízben feltesszük főni ami ellepi. Amint egyet felforrt, leöntjük róla a vizet, lemossuk a babot
(így lehet elkerülni az erős puffadást, teltségérzetet).  Közben egy nagy fazékban felkockázott szalonnakockáknak kiolvasztjuk a zsírját, amin a vöröshagymát, babérlevelet ledinszteljük. A vége fele hozzákeverjük a  zúzott fokhagymát, répát, zöldséget, paprikát, paradicsomot és a babot is. Kicsit az egészet átpirítjuk, majd felengedjük langyos vízzel (aki szereti mehet bele az apróra vágott füstölt húst). Attól függően milyen lágy a vékony kolbászunk azt is belekarikázzuk. Ha szárazabb akkor az a főzés elején, ha még lágyabb akkor a végén dobjuk a levesbe. Amikor a bab puhára főtt, hozzáadjuk a kevés olajon készített pirospaprikás rántást. Beízesítjük cukorral, ecettel, szaggatunk bele 1 tojásos nokedlit, meghintjük apróra metélt zöldség zöldjével. Így már hússal/kolbásszal és nokedlivel gazdagítva a sima bablevesből már babgulyásunk lesz. Kínáláskor tejfölt adunk hozzá. (Régen a rántásba beletettem a tejfölt, de van aki anélkül szereti így már csak kínáláskor teszem a tejfölt az asztalra). Készíthetjük bográcsban is így a legfinomabbŐsszel, mikor érik a birsalma, 2 db apróra felkockázott birsalmát  a ¾ részben kész levesbe rakhatunk, így igazán pikáns ízt kapunk !!!Készíthetjük csak simán paprikás rántással tejföl nélkül és a tejfölt étkezés előtt ki-ki ízlése szerint 1-1 kanállal tesz a levesébe. Ez laktózérzékeny családtagoknál ideális megoldás.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése