2025. szeptember 27., szombat

Montenegrói ropogós, tepsis krumpli

Hozzávalók: 1,5-2 kg sárga krumpli, 10 dkg kukoricadara, 2 tk só, színes bors, 2 tk őrölt pirospaprika, csipet szerecsendió, 1 mk őrölt rozmaring, 3 ek extraszűz olívaolaj,  3-4 fokhagyma

Kisülés után: parmezán sajt

Tejfölös mártogatóshoz: 30 dkg tejföl, 2 ek mustár, 2 g fokhagyma, 1 fej lilahagyma, 1 kis csokor petrezselyem, színes bors, só

A mártogatós hozzávalóit kikeverjük, hogy az ízek addig összeárjenek, míg a krumplit elkészítjük. 

A megpucolt közepes hasábokra vágott krumplit jéghideg vízben átmossuk, majd kb 15 percig vízben áztatjuk, hogy a keményítőtartalma kiázzon. Ezután egy konyharuhával teljesen szárazra töröljük a hasábokat. Ezután egy tálba tesszük a burgonyákat és a fokhagymán kívül a fűszereket hozzáadjuk, majd az egészet alaposan átforgatjuk, hogy a fűszerek mindenhol átjárják. 

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a fűszeres burgonyákat, majd pár helyen kicsit széthúzzuk, és oda félbevágott fokhagymagerezdeket teszünk. A tetejét pici olajjal még meglocsoljuk. 230 C-ra előmelegített sütőbe toljuk és kb 45 perc alatt ropogósra sütjük a krumplit. Kivéve a sütőből még forrón parmezán sajtot reszelünk rá, aki szereti egy kis petrezselyemzöldjével is meghintheti. A finom tejfölös mártogatóssal kínáljuk. Ez a finom, ropogós krumpli önmagában vacsoraként de hús mellé köretként is kínálhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése