2025. szeptember 27., szombat

Lyoni sertésszelet

Hozzávalók: 5 szelet rövidkaraj (vagy tarja),  só, bors, 1 ek. őrölt pirospaprika + liszt, 4-5 vöröshagyma (hússzeletenként lehet 1 db-ot számolni),  5 dkg sűrített paradicsom, 2 ek mustár, kb 3 dl víz, 1 csokor petrezselyem

Pác: 4 g fokhagyma, kb. 4 dl tej, 4 ek mustár

A zúzott fokhagymát a tejjel és a mustárral kikeverjük. A vékonyra szeletelt, enyhén kiklopfolt  tarjákat ebbe a pácba belenyomkodjuk (úgy, hogy a tej ellepje a húst) és min. 3 órát, de inkább 1 éjszakát hagyjuk benne állni a húst. Közben a káposztagyaluval hajszálvékonyra gyalult vöröshagymát karikáira szétszedjük, majd félretesszük.
A húst jól lecsepegtetjük, sóval borssal meghintjük és a pirospaprikás, borsos lisztben megforgatjuk és egy tálcára tesszük. A maradék lisztben a hagymakarikákat megforgatjuk. Kevés forró zsiradékban a húsok mindkét oldalát kb 4-4 perc alatt pirosra sütjük, majd félre tesszük. 
A visszamaradt zsiradékba a sűrített paradicsomot és mustárt megfuttatjuk, felöntjük vízzel és kiforraljuk, majd visszetesszük bele a hússzeleteket és pár perc alatt besűrítjük a mártást egy kevés aprított petrezselyemzöldjével meghintjük. 
Közben a hagymakarikákat nagyon forró (!), bő olajban, állandó kevergetés mellett (hogy ne ragadjanak össze) több részletben megsütjük a ropogós hagymakarikákat. Mikor új adagot teszünk a forró olajba kicsit várjunk, hogy visszameegedjen az olaj és ne ázzon el a hagyma, majd papírtörlőre kiszedjük. Sózni nem szabad a hagymát. Kínáláskor a Lyoni sertésszeletre ráhalmozzuk a ropogós sült hagymát és krumplipürével kínáljuk ez a finom „côte de porc lyonnaise” nevű francia ételt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése