2025. augusztus 18., hétfő

Lomo saltado avagy perui húscsíkok

Hozzávalók: 40 dkg marhahús (marhaszegy), 3-4 g fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, 1 fej lilahagyma (vagy vöröshagyma), 1 nagyobb paprika, 2 db paradicsom, újhagyma, zöldség zöldje, koriander, Aji amarillo (perui chili paprika)

Szósz: szójaszósz, fehérbor ecet

A csíkokra vágott húst zúzott fokhagymával, sóval, borssal, őrölt köménnyel befűszerezzük és hagyjuk állni kb. 30 percig, hogy az ízek átjárják a húst. Közben vastag szeletekre vágjuk fel a zöldségeket. Kevés olajon közepesen süssük le a húscsíkokat, majd vegyük ki őket a zsiradékból és tegyük félre lefedve. Ezután a visszamaradt zsiradékon 1-1 perc alatt a paprika és hagymaszeleteket átsütjük, majd hozzáadjuk a szeletelt paradicsomot is. Kicsit együtt sütjük, ezután felöntjük 1 dl húslével vagy vízzel, végül hozzáadjuk a húscsíkokat és a kikevert szósszal leöntjük. Ha szükséges kis vizet öntünk még alá, vágott újhagymával, korianderrel és zöldségzöldjével, chili paprikával meghintjük és kicsit tovább pároljuk együtt. Sült krumplival és perui fokhagymás rizzsel kínáljuk, hisz ez a Lomo saltado egy igazi perui nemzeti étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése