2014. január 13., hétfő

Cupcake vagy Muffin

Hozzávalók (12 db): 16 dkg liszt, 1 cs. sütőpor + 1 csipet szódabikarbóna, 10 dkg cukor, 1,5-2 dl tej,  2 cs. vaníliás cukor, 0,5 dl olaj (vagy 10 dkg puha vaj), 2 tojás

A száraz hozzávalókat (liszt+sütőpor+szódapor+ cukor + vaníliás cukor) egy tálban összekeverjük. Elkeverjük a nedves hozzávalókat is egy másik tálban (tojások + tej + olaj /puha vaj). A száraz és nedves hozzávalókat jól összevegyítjük.
Az első Muffint én kaptam a kislányomtól anyák napjára💝. A 2. muffint évekkel később a lányom már a kislányának készítette 💝!
 

Itt aztán fantáziánk szerint variálhatunk. Tehetünk egy kis diót vagy mákot, kakaót, lekvárt, mogyorókrémet, bármilyen darabolt vagy aszalt gyümölcsöt, fahéjat, túrót, mézet, pudingot, reszelt csokidarabkákat...
A tej felét helyettesíthetjük gyümölcslével is. Fő a kreativitás!

A szilikonos muffin kapszlikat 2/3 részig megtöltjük, majd előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Tehetünk bele gyümölcsöt (pl áfonyát) és a tetejére kis olvasztott fehér csokoládét is :)
Túrós, citromos muffin

Hozzávalók (12 db): 10 dkg cukor, 1/2 cs vaníliás cukor, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1/2 citrom héja és leve, 12,5 dkg rögös túró, 6 cl tej, 15 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor

A tojásokat a cukrok felével habosra keverjük majd hozzádolgozzuk a túrót, a citrom levét, reszelt héját és az olvasztott vajat is. A sütőporos lisztet hozzáforgatjuk óvatosan és annyi tejjel engedjük fel hogy jól csorgatható masszát kapjunk. A szilikonos muffin kapszlikat 2/3 részig megtöltjük, majd előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Aki szereti egy kevés mákot is keverhet a tésztába, nagyon mutatós lesz tőle.

Ha a muffinok tetejét feldíszítjük és máris cupcake sütit kapunk. Krémként használhatunk bármilyen pudingot vagy vajkrémet is keverhetünk az alábbiak szerint.

Vaníliás cupcake krém 1 (kb 12 muffinhoz): 25 dkg mascarpone, 5 ek tej, 2 dl habtejszín, 5 dkg porcukor 1 ek vanília aroma
A tejszínt habosra verjük a porcukorral, majd a tejjel lazított mascarponéval az aromával (esetleg hozzáadott szinezékkel) együtt, kézi mixerrel felhabosítjuk.

Vajas cupcake krém 2 (kb 12 muffinhoz):15 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 1-2 ek tejszín, 1 ek vanília aroma
A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral és az aromával (esetleg hozzáadott szinezékkel)  kézi mixerrel habosra felverjük, majd csillagcsöves habzsákból feldíszítjük a kihűlt muffinokat.
Tetejét bármilyen szórócukorral, csokimázzal tejszínhabbal tovább díszíthetjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése