Először egy jó adag zsemlemorzsát zsíron egy serpenyőben (alatta lángterelővel!) rózsaszínre pirítunk. Természetesen teflon serpenyőben zsír nélkül, szárazon is lepiríthatjuk a morzsánkat ( az utóbbi időben én már inkább így készítem) . Ha már kihűlt csipet cukrot és 1-2 tk sót keverünk hozzá.
A lisztet a tojásokkal és kb. 1-1,5 dl sós vízzel összeállítjuk, majd lefedve min. 1/2 órát hagyjuk a tésztát pihenni.
Lisztes nyújtódeszkán vékony, kör alakra kinyújtjuk. Nagymamám azt mondta, akkor lesz jó vékonyságú a tészta, ha el tudod olvasni alatta az újságot. A tésztát félbe hajtjuk, lenyomkodjuk a felénél, majd a tésztát visszahajtjuk. Így jelöljük ki a tészta felét, amire egyenlő távolságokra egy evőkanál és egy kés segítségével szilvalekvárt halmozunk. Mikor készen vagyunk, tészta másik felével betakarjuk a halmokat és ujjbeggyel előbb benyomogatjuk a halmocskák közti részt.
Ezután derelyemetszővel kis párnácskákra vágjuk a derelyéket. A megmaradó széleket vékonyra vágjuk, amiket szintén kifőzünk.
Forró, sós vízben addig főzzük (óvatosan kavargatva nehogy kiszakadjon), míg a derelyék feljönnek a víz felszínére. Figyelni kell hogy ne forrjon durván a víz, mert az is szétszakíthatja a gyenge tésztánkat. Ekkor pirított sós prézlibe forgatjuk, majd porcukorral meghintve kínáljuk. Sokan szeretik a derelyét inkább darált, cukrozott mákba forgatni. Ízlések és pofonok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése