2014. január 13., hétfő

Szilvalekváros derelye

      
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 tojás, 1-1,5 dl sós víz (kb. 1 tk mehet bele), csipet cukor, csipet só, szilvalekvár, prézli (zsemlemorzsa), szilvalekvár, porcukor

Először egy jó adag zsemlemorzsát zsíron egy serpenyőben (alatta lángterelővel!) rózsaszínre pirítunk. Természetesen teflon serpenyőben zsír nélkül, szárazon is lepiríthatjuk a morzsánkat ( az utóbbi időben én már inkább így készítem) . Ha már kihűlt csipet cukrot és 1-2 tk sót keverünk hozzá.
A lisztet a tojásokkal és kb. 1-1,5 dl sós vízzel összeállítjuk, majd lefedve min. 1/2 órát hagyjuk a tésztát pihenni.
           
Lisztes nyújtódeszkán vékony, kör alakra kinyújtjuk. Nagymamám azt mondta, akkor lesz jó vékonyságú a tészta, ha el tudod olvasni alatta az újságot. A tésztát félbe hajtjuk, lenyomkodjuk a felénél, majd a tésztát visszahajtjuk. Így jelöljük ki a tészta felét, amire egyenlő távolságokra egy evőkanál és egy kés segítségével szilvalekvárt halmozunk. Mikor készen vagyunk, tészta másik felével betakarjuk a halmokat és ujjbeggyel előbb benyomogatjuk a halmocskák közti részt. 
Ezután derelyemetszővel kis párnácskákra vágjuk a derelyéket. A megmaradó széleket vékonyra vágjuk, amiket szintén kifőzünk.
Forró, sós vízben addig főzzük (óvatosan kavargatva nehogy kiszakadjon), míg a derelyék feljönnek a víz felszínére.  Figyelni kell hogy ne forrjon durván a víz, mert az is szétszakíthatja a gyenge tésztánkat. Ekkor pirított sós prézlibe forgatjuk, majd porcukorral meghintve kínáljuk. Sokan szeretik a derelyét inkább darált, cukrozott mákba forgatni. Ízlések és pofonok.


Természetesen tölthetjük  derelyénket túróval is. 
Ilyenkor 30 dkg túrót 1 tojássárgájával, 1 ek. cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és kb. 1 dl tejföllel elkavarunk, majd ebből rakjuk a halmokat a kinyújtott tésztánkra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése