2014. február 22., szombat

Nyírségi húsgombóc csorba

                                       
Húsgombóchoz: 1 kis fej vöröshagyma, 25 kg darált hús, 1 tojás, 10 dkg rizs (kb 4 ek), só, bors, vegeta, oregano, zöldség zöldje, zeller zöldje, oregano, tárkony
Leveshez: 1 fej vöröshagyma, 2 szál répa, 1 szál petrezselyem, 1 kisebb fej karalábé, 1 kis zellergumó, 1 kis karalábé,  15 dkg gomba, 15 dkg borsó, 1-2 krumpli, kevés olaj, só, bors, vegeta, zöldség zöldje, zeller zöldje, oregano, majoranna, bazsalikom, tárkony, tejszín vagy tejföl

A darált húst, a tojással, a dinsztelt hagymával, rizzsel, sóval, borssal és a zöld fűszerekkel összekeverjük. Kis gombócokat formázunk belőlük, egy nagyobb tányérra téve betesszük a hűtőbe. 
Az apróra vágott hagymát, kevés olajban az apróra vágott zöldséggel, répával, zellerrel, és karalábéval megdinszteljük.  Sóval,borssal, vegetával és a zöld fűszerekkel ízesítjük,  majd felöntjük kb. 2 liter vízzel, majd kis lángon főzzük, amíg félpuhák lesznek a zöldségek. Ezután beletesszük a kicsire kockázott krumplit, a gombát és tovább főzzük. Mikor majdnem kész, óvatosan beletesszük a levesbe a borsót és a gombócokat. Ha a gombócok feljöttek a leves tetejére elkeverjük benne a tejfölt/tejszínt és savanyítjuk citromlével és tovább gazdagíthatjuk zöld fűszerrel. Az utolsó pillanatban kis citromlével megbolondítjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése