2014. február 22., szombat

Fánk (pl. pudinggal töltve)


Tészta (kb 20-22 db-hoz): 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 2 ek. cukor, 0,5 cl rum, 3 tojás sárgája , 6 cl étolaj, 1 cs. só      kb. 1 liter olaj a sütéshez

Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az olajon kívül minden hozzávalót belerakunk egy tálba. A tojásokat sárgáját felkeverve adjuk hozzá, a tejet pedig langyosítva (van aki egész tojásokat tesz bele)
A felfuttatott élesztő hozzákeverjük és a kb. 20 perces intenzív dagasztás ( fakanállal vagy kézzel) közben apródonként hozzácsorgatjuk az olajat.
  Kb 1/2 órát hagyjuk letakarva, langyos helyen állni a tésztát. Mikor kész azonnal jó lisztes deszkára borítjuk és kézzel széthúzgáljuk, majd közepes méretűre szaggatjuk és újra hagyjuk a deszkán még 1/2 órát pihenni.  Ezután amint olaj felforrósodik, már  rakhatjuk is bele (az átfordított – ami alul volt felülre kerül) fánkot. Az első oldalát fedő alatt a második oldalát fedő nélkül 1-1 perc alatt világosra sütjük. 




Töltelék: 6,5 dl tej, 1,5 cs. vaníliás pudingpor, 4 ek. cukor, 2 dkg vaj

A szokott módon elkészítjük a pudingot és még melegen belekeverjük a vajat. 
50 ml-s fecskendővel vagy habzsákkal megtöltjük a fánkok közepét. Tetejét porcukorral vagy olvasztott csokival díszítjük.

Ha nem töltjük, kihúzgáljuk egy kicsit a fánk közepét és lekvárral kínáljuk. A fánk közepét kisebb pohárral kiszaggathatjuk és így újabb formát kaphatunk. Ezt cukormázzal díszíthetjük. (20 dkg cukrot 2-3 ek. vízzel felmelegítünk - a csokis máznál hozzáadunk még 1 kk. kakaóport is)


Ha a tésztát hosszúkásra nyújtjuk és sütés után vaníliás krémmel megtöltve a tetejét csokival bevonjuk máris kész a Bismarck fánkunk. Csokimáz: 1 tábla étcsoki, 1 ek étolajjal vízgőz felett felolvasztva. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése