2019. október 28., hétfő

Libamáj zsírjában (hájban) sütve

Hozzávalók: 1 közepes libamáj (kb 60 dkg), 1 fej vöröshagyma, 10-12 g fokhagyma, őrölt pirospaprika, só, bors

A libahájat felkockázzuk (közepes méretűre), 1-2 ek víz hozzáadásával közepes lángon kisütjük a hájat apró, "kopogós", ropogósra. Szűrőkanállal kiszedjük a pörcöt, majd a visszamaradt zsiradékba ( a domború részével felfele) szépen beletesszük az egész vagy ujjnyi vastag szeletekre vágott májat úgy hogy a zsiradék ellepje. Egy félbevágott  vöröshagymát,  10-12 g fokhagymát dobunk még a zsiradékba és közepes lángon az egyik oldalát fedővel, a másik oldalát fedő nélkül kb.  7-10 percig sütjük minkét oldalán (a máj  méretétől függően). Ha azonnal szeretnénk fogyasztani, akkor kivéve a zsírból kicsit pihentetjük, hogy könnyebben szelhető legyen, majd srégen felszeletelhetjük. Ha szeletelt májként sütöttük le akkor azonnal kínálható.
Ha később fogyasztjuk, akkor a külsején kicsit lepirított máj egy jénaiba kerül át, melyre a zsiradékot ráöntjük (hogy ellepje). Aki szereti pici pirospaprikát, sót és borsot is belekeverhet a zsiradékba, majd ebben hagyjuk a májat teljesen kihűlni, majd hűtőben min. 1 éjszakát hagyjuk állni. Másnaptól lehet szeletelni. Hűtőben ha jól lefedi a zsír (erre mindig vigyázzunk) hetekig is eláll.
Puha kenyérrel, lila hagymával, krumplipürével rendkívül finom, de párolt lilakáposztával vagy finom fanyar, pikáns gyümölcsmártást is tálalhatunk mellé.
Sokan a májat a hájjal együtt rétegezve sütik. A lábas aljába közepesre vágott kacsa (vagy liba) háj, a közepére a máj, a tetejére újra egy sor háj, alá 1 dl víz. 1 kg májhoz kb. 2 kg háj szükséges. Menet közben nem kavargatni hanem rázogatni érdemes a lábast.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése