2014. január 18., szombat

Töltött káposzta

Hozzávalók: 1 kg darált hús (malaccomb, dagadó) 1 kg apró savanyú káposzta, 1 közepes fej savanyú káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 -3 ek. pirospaprika, 1 ek. só, 1 kk. bors, majoranna, házi vegeta, 2-3 g. fokhagyma, 1 tojás, 1 pohár (kb. 3 dl nyers) rizs, aki szereti tehet bele kicsi oregánót is

A darált húshoz hozzáadjuk a sót, borsot, vékonyra vágott - zsiradékon megdinsztelt - vöröshagymát, a tojást, pirospaprikát, vegetát, fokhagyma zúzalékot, majorannát és a (nyers) rizst.
Az egészet alaposan begyúrjuk. Egy nagy fazék  (vagy egy cserépedény) aljába jó ujjnyi zsiradékot teszünk, majd apró káposztát. 
Erre helyezzük a (vastag ereitől megfosztott) káposztalevélbe tekert hústekercseket rétegesen. Minden sor közé apró káposzta kerül. Aki szereti a füstölt dolgokat a rétegek közé bátran rejthet egy kis füstölt nyúlját vagy egyéb füstölt húst is. A tetejét apró káposztával takarjuk  be. Aki nem rajong a káposzta levelekért az készíthet csak egyszerűen húsgombócokat is.


És lehet vegyesen is. Ilyenkor alulra kerülnek a töltelékek, feljebb pedig a húsgombócok.
Annyi vizet öntünk rá, hogy jó ujjnyival ellepje a káposztát. Lefedve kb. 1,5-2 órán át lassú tűzön rotyogtatjuk. Aki cserépedényben vagy mázas edényben készíti a töltött káposztát, az ilyenkor természetesen a sütőbe téve kezdi el a főzést. 
Ilyenkor figyelni kell mert megnő a főzési idő hiszen előbb a sütőnek kell bemelegedni, majd az edény és az étel csak azután tud elkezdeni főni, valamint a vizet az elején pótolni kell a cserépedényben, mert az megszívja magát a folyadékkal!
Én nem szoktam berántani, de ez ízlés dolga.
Tálaláskor tejfölt kínálunk mellé! A megmaradt tekercsek fagyaszthatók!

Savanyíthatunk házilag is káposztát. Ennek leírását is megtalálhatod a blogomon!
http://kiprobalva.blogspot.com/2014/01/kaposzta-savanyitasa-hazilag.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése