2014. január 15., szerda

Aszalt gyümölcsökkel töltött karaj

Hozzávalók: 1 kg csont nélküli karaj egyben, 2 ek. só, bors, kb. 2 dl száraz vörösbor, 2 ek. mazsola, 1 cs. aszalt szilva, 1 cs. aszalt barack v. körte (v. bármilyen tetszőleges aszalt gyümölcs), 4-5 ek. méz, ½ liter víz (vagy húslé)

Az aszalt gyümölcsöket és a mazsolát előző éjszaka annyi vörösborba áztatjuk amennyi ellepi. A karaj belsejét jó éles késsel felszúrjuk, sóval, borssal alaposan bedörzsöljük a belső üreget, majd a lecsöpögtetett gyümölcsökkel – kevés mézet mindig közé csöpögtetve – szorosan megtöltjük. A húsrolád 2 végét hústűvel összetűzzük. A húst kívülről alaposan besózzuk, borsozzuk és forró olajon hirtelen „külső kérget” sütünk neki körbeforgatva. Amikor szépen aranybarna színt kap, beletesszük egy olajos tepsibe. Aláöntjük az áztatott gyümölcsök után megmaradt vörösbort és kb. ½ liter vizet. Lefóliázzuk és 180 fokon kb. 1-1,5 órát lefedve pároljuk. Levesszük a fóliát és locsolgatva készre sütjük. Ezután kivesszük a sütőből és a fóliát visszatesszük kicsit, hogy ne száradjon ki nagyon a hús. Ha teljesen kihűlt, ferdén szeleteljük.                                    


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése