2025. október 12., vasárnap

Mákos linzer

Töltelék: 25 dkg mák, 10 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1/2 cs sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg vaj, 1 tk vanília aroma, 2 dl tej, 2 tojás fehérje
Linzer: 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 18 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1/2 cs. sütőpor, 5 ek tej


Először a tölteléket készítjük el. A mákot a cukorral, liszttel, sütőporral, reszelt citromhéjjal elkeverjük, majd az olvasztott vajat, vanília aromát a 2 dl tejet és a felvert tojásfehérjéket is hozzáforgatjuk, majd félretesszük a tölteléket, míg a tésztát összeállítjuk.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját. A liszttel elkevert sütőport és vajat hozzádolgozzuk, majd kétfele választjuk a tésztát. Az egyik tésztát kinyújtjuk és egy kb. 25x35 cm-es tepsibe tesszük, majd a másik lapot is ekkorára kinyújtjuk. A tölteléket rásimítjuk a lapra és másik lappal betakarjuk, a tetejét villával megszurkáljuk. 180 C-ra előmelegített sütőbe tolva világosra sütjük. Ha kihűlt recés késsel kockákra vágjuk és így kínáljuk a mákos linzert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése