Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna vagy zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 g fokhagyma, 2 babérlevél, 70 dkg comb vagy dagadó, só, bors, 1 kk őrölt kömény, 1 ek. őrölt pirospaprika, vegeta, fokhagyma, pirosarany, 1 paradicsom + 1 paprika vagy 1 ek. ketchup, kb. 1,4 kg savanyú apró káposzta
kínáláshoz: tejföl
A felkockázott szalonnát ledinszteljük, majd hozzáadjuk a hagymát és azzal együtt tovább dinszteljük. Hozzáadjuk a közepesre kockázott húst, sóval, borssal meghintjük és előbb kifehéredésig, majd zsírjára lepirítjuk a húst. Ekkor meghintjük pirospaprikával, köménnyel , hozzádjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot babérlevelet, zúzott fokhagymát, a fűszereket és annyi vízzel felöntve (kb 4 dl), hogy ellepje, felkészítünk egy hagyományos pörköltet. Ha épp nincs otthon paprika és paradicsom, akkor egy kanál ketchup is megteszi. Főzés özben többször átkevergetjük és ha szükséges pótoljuk az elfőtt vizet, nehogy odakapjon a pörkölt. Amikor kb. félig elkészült akkor kicsit felengedjük vízzel és hozzáadjuk a kicsit apróbbra vágott savanyú káposztát. Ezután kb. félórát együtt főzzük a káposztával.
Tálaláskor tejfölt és puha kenyeret kínálunk a székelykáposztához.
A felkockázott szalonnát ledinszteljük, majd hozzáadjuk a hagymát és azzal együtt tovább dinszteljük. Hozzáadjuk a közepesre kockázott húst, sóval, borssal meghintjük és előbb kifehéredésig, majd zsírjára lepirítjuk a húst. Ekkor meghintjük pirospaprikával, köménnyel , hozzádjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot babérlevelet, zúzott fokhagymát, a fűszereket és annyi vízzel felöntve (kb 4 dl), hogy ellepje, felkészítünk egy hagyományos pörköltet. Ha épp nincs otthon paprika és paradicsom, akkor egy kanál ketchup is megteszi. Főzés özben többször átkevergetjük és ha szükséges pótoljuk az elfőtt vizet, nehogy odakapjon a pörkölt. Amikor kb. félig elkészült akkor kicsit felengedjük vízzel és hozzáadjuk a kicsit apróbbra vágott savanyú káposztát. Ezután kb. félórát együtt főzzük a káposztával.
Tálaláskor tejfölt és puha kenyeret kínálunk a székelykáposztához.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése