Tejberizs
Hozzávalók: 1 l tej, 1 dl víz, csipet só, 1 bögre (3 dl) rizs, 4 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor
A rizst alaposan megmossuk, majd a már langyos tejhez hozzáadjuk. Kb. 1 dl vizet is öntsünk a tejhez (ezt fogja majd elfőni). Folyamatos kevergetés közben a cukor hozzáadásával puhára főzzük úgy, hogy még kicsi tej marad rajta. Ezután fedővel lefedjük a tejberizst és hagyjuk hogy megszívják magukat tejjel a rizsszemek. Ha kicsit krémesebb állagot szeretnénk, mikor levesszük a tűzről 1 tk vajat keverjünk bele.
Tálaláskor cukrozott kakaóval ill "cimettel" (fahéjas cukorral) kínálhatjuk.
Tejbegríz
Hozzávalók: 1 l tej (legjobb ha fele tej, fele vízzel készítjük!), csipet só, 4 ek cukor, 7 ek. gríz (búzadara)
Az éppen langyos tejbe beletesszük a grízt és addig főzzük kevergetve, míg elkezd a gríz dagadni.
Ekkor hozzáadjuk a cukrot és készre (közepesen keményre, mert ha hűl még sűrűsödik) főzzük.
Ha nem szeretnénk hogy bőrös legyen a teteje, amint tányérra szedjük rögtön hintsük meg kakaós cukorral. Nagyon finom "cimettel" (fahéjas cukorral) is. Ellenállhatatlan hidegen és melegen is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése