A 10 literes műanyag vödör vagy hordó aljára tetszés szerinti
ízesítőket teszünk: 6-7 babérlevél, 1-2 tormaszelet, 1 cs. szemes bors, 1 cs.
mustármag, 2 ek koriander, 3 ek köménymag … ízlés szerint és kapor is…Erre ráöntjük a felöntőlevet ami a következő:
6 liter víz (nem forraljuk fel!!!) + 5 dl 20 %-os ecet + 15 dkg só (nem jódozott!) +
50 dkg cukor + 1 ek. borkénpor + 1 ek. szalicil (v. helyette Na Benzoát) ezeket
addig kevergetjük (hidegen!) míg a cukor el nem olvad teljesen.
Ezután ebbe az alaplébe tesszük a savanyítani való
zöldségeket mint pl.: zöldpaprika, pritaminpaprika, erős paprika (csak
keveset), legyalult őszi káposzta, uborka, vékonyra karikázott répa,
káposztával töltött paprika, kis dinnyeszeletek, karfiol és brokkoli virágok,
zöld paradicsom, almapaprika, piros fűszerpaprika, kevés hajszálvékonyra vágott
vöröshagyma, fokhagyma, tormaszeletek…
A zöldségeket nem kell egyszerre beletenni az alaplébe,
hanem folyamatosan a szezonnak megfelelően rakosgathatjuk, ezért hívják sokan beledobálós savanyúságnak. A zöldségeket mindig
lepje el az alaplé (ha nem sikerül le kell szorítani egy tiszta tányérral
őket). A legfontosabb, hogy a savanyúságba mindig hibátlan, érett és tiszta zöldségek. Az ízek összeéréséhez kb. 4 hét kell ezután bármikor
bármi kivehető és utólag pótolható ahogyan tetszik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése