2014. január 22., szerda

Vödrös, beledobálós savanyúság

A 10 literes műanyag vödör vagy hordó aljára tetszés szerinti ízesítőket teszünk: 6-7 babérlevél, 1-2 tormaszelet, 1 cs. szemes bors, 1 cs. mustármag, 2 ek koriander, 3 ek köménymag … ízlés szerint és kapor is…Erre ráöntjük a felöntőlevet ami a következő:
6 liter víz (nem forraljuk fel!!!) + 5 dl 20 %-os ecet + 15 dkg só (nem jódozott!) + 50 dkg cukor + 1 ek. borkénpor + 1 ek. szalicil (v. helyette Na Benzoát) ezeket addig kevergetjük (hidegen!) míg a cukor el nem olvad teljesen.
Ezután ebbe az alaplébe tesszük a savanyítani való zöldségeket mint pl.: zöldpaprika, pritaminpaprika, erős paprika (csak keveset), legyalult őszi káposzta, uborka, vékonyra karikázott répa, káposztával töltött paprika, kis dinnyeszeletek, karfiol és brokkoli virágok, zöld paradicsom, almapaprika, piros fűszerpaprika, kevés hajszálvékonyra vágott vöröshagyma, fokhagyma, tormaszeletek…

A zöldségeket nem kell egyszerre beletenni az alaplébe, hanem folyamatosan a szezonnak megfelelően rakosgathatjuk, ezért hívják sokan beledobálós savanyúságnak. A zöldségeket mindig lepje el az alaplé (ha nem sikerül le kell szorítani egy tiszta tányérral őket). A legfontosabb, hogy a savanyúságba mindig hibátlan, érett és tiszta zöldségek. Az ízek összeéréséhez kb. 4 hét kell ezután bármikor bármi kivehető és utólag pótolható ahogyan tetszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése