2014. január 19., vasárnap

Rakott krumpli, karfiol, zöldbab és kelkáposzta

Rakott karfiol


Hozzávalók : 1 fej vöröshagyma, 60 dkg darált hús (sertéscomb vagy lapocka)só, bors, őrölt fűszerkömény, zöldség zöldje, majoranna, oregano, vegeta, 2-3 g fokhagyma, 1 közepes karfiol, 3 dl rizs, 4-5 dl tejföl
Egy kevés olajon ledinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd a húst is hozzáadjuk és előbb kifehéredésig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd fedő alatt puhára pároljuk (ha szükséges, picit pótoljuk az elfőtt vizet). Aki szereti tehet bele 1 mk őrölt pirospaprikát is, mi nem szoktunk.
Közben sós vízben megabáljuk a rózsáira szedett karfiolt és a szokott módon megfőzzük a rizst. Itt is lehet a töltelékhez adni egy kis reszelt répát, mert gazdagítja az ízét. Egy kiolajozott tepsibe a főtt karfiol felét lerakjuk, tetejére halmozzuk a darált hússal elkevert  főtt rizst (fontos, hogy ez a ragu szaftos legyen, ne száraz). Befedjük a karfiol másik felével. (Ha kisebb a karfiol akkor az egészet lerakjuk az aljára és a tetejére ugyanúgy megy a darált hús és a tejfölös réteg.) A karfiol főzőlevéből kb 1 dl-lel meglocsoljuk és vegetával elkevert tejföllel a tetejét lekenjük. Van aki ilyenkor reszelt sajtot is tesz rá mi nem szoktunk. A tepsit folpackkal vagy a tepsi fedőjével lefedjük és 180C-ra előmelegített sütőben kb 30-40 percig sütjük, majd kitakarjuk és még kb 10 percig visszatoljuk a sütőbe.

Rakott krumpli
Hozzávalók : 1 fej vöröshagyma, 1 kg burgonya, 4 tojás, 10-15 dkg kolbász, 4-5 dl tejföl, vegeta, só, kevés tej, zsír

A burgonyát sós vízben megfőzzük, megpucoljuk majd felkarikázzuk. A tojásokat megfőzzük és megpucoljuk, felkarikázzuk. Egy tepsi vagy jénai alját kikenjük zsírral és egy sor krumplit lerakunk. A tetejére vékonyra vágott vöröshagymát helyezünk, erre jön a felkarikázott kolbász, a tojáskarikák és a vegetával kikevert tejföl. A rétegezés folytatódik… krumpli, hagyma, kolbász, tojás, tejföl… A rétegezést krumplival fejezzük be amire a maradék vegetás tejföl kerül. Az egészet kb. 1 dl tejjel meglocsoljuk és lefedve sütőbe rakjuk. Kb ½ óra után kitakarjuk és még pár percig sütjük.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Rakott kelkáposzta
Természetesen a krumplit helyettesíthetjük kelkáposztával melyet kicsit előbb meg kell abálni. 
A továbbiakban a tojás és a kolbász helyett egy kis ragut készítünk:
1 fej apróra vágott vöröshagymán a darált húst előbb lepirítunk, majd fűszerezve (só, bors, vegeta, oregano, őrölt kömény, 2-3 g zúzott fokhagyma) annyi vízzel ami épp ellepi, puhára főzzük. Hozzáadunk egy 1/2 pohár főtt rizst és már kész is a töltelékünk (adhatunk hozzá egy kis reszelt sárgarépát is 😉 ). Egy kiolajozott tepsibe már rétegezhetjük is.
                         

Rakott zöldbab
Ua. mint a kelkáposzta csak helyette sós vízben megabált zöldbabot és esetleg vékonyra vágott, főtt burgonya szeleteket is tehetünk rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése