Balzsamecetes öntet: olívaolaj, balzsamecet, méz, só, bors, 3 g fokhagyma
A közepesre kockázott cékla és répadarabokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, sóval, borssal meghintjük és pár ek. olajjal elkeverjük. 200 C-ra előmelegített sütőben félpuhára sütjük (kb 25-30 perc alatt). Közben az öntetet kikeverjük. A salátamixet + az összevágott céklaszárat és leveleket (!) elkeverjük az aprított snidlinggel, bazsalikommal (akár újhagymával, rozmaringgal). A kihűlt zöldségeket elkeverjük a salátával és átforgatjuk a balzsamecetes öntettel. Szükség esetén tovább ízesítjük friss zöldfűszerekkel, majd a tetejére tépkedjük a burrata vagy mozzarella sajtot.#Főzés, #sütés, cukrászat, konyha, #finomságok, sütemények, sültek, főzelékek, grillezés, #befőzés, ebéd, vacsora, ünnepi, hétvégi, egyszerű, nagyszerű, gyors, finom, kaja, #menü, #desszert, krém
2025. augusztus 27., szerda
Sült zöldségek mézes, balzsamecetes öntettel és burrataval
2025. augusztus 23., szombat
Joghurtban pácolt tarja
Hozzávalók: 5-6 szelet tarja
Joghurtos pác: 2 dl joghurt, 1 ek. mustár, 1 mk. őrölt kömény, 1 tk. őrölt pirospaprika, só, bors, 0,5 dl olívaolaj, 3 g. fokhagyma
A tarját enyhén kiklopfoljuk, hogy egy kicsit lazuljanak a rostok. A pác hozzávalóit kikeverjük és közepesre szeletelt tarjákat bekenjük vele, majd egy zárható tárolódobozban 1 éjszakára hűtőbe tesszük a pácban a húst, hogy az ízek összeérjenek. Sütés előtt min. 2 órával a húst kivesszük a hűtőből és kicsit megsózzuk. Majd akár tárcsán, akár grillen kis zsiradékon a húsokat oldalanként kb. 6-7 perc altt ropogósra sütjük. Sült krumplival, krumpipürével, ill bármilyen zöldkörettel kínáljuk.2025. augusztus 18., hétfő
Lomo saltado avagy perui húscsíkok
Hozzávalók: 40 dkg marhahús (marhaszegy), 3-4 g fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, 1 fej lilahagyma (vagy vöröshagyma), 1 nagyobb paprika, 2 db paradicsom, újhagyma, zöldség zöldje, koriander, Aji amarillo (perui chili paprika)
Szósz: szójaszósz, fehérbor ecet
A csíkokra vágott húst zúzott fokhagymával, sóval, borssal, őrölt köménnyel befűszerezzük és hagyjuk állni kb. 30 percig, hogy az ízek átjárják a húst. Közben vastag szeletekre vágjuk fel a zöldségeket. Kevés olajon közepesen süssük le a húscsíkokat, majd vegyük ki őket a zsiradékból és tegyük félre lefedve. Ezután a visszamaradt zsiradékon 1-1 perc alatt a paprika és hagymaszeleteket átsütjük, majd hozzáadjuk a szeletelt paradicsomot is. Kicsit együtt sütjük, ezután felöntjük 1 dl húslével vagy vízzel, végül hozzáadjuk a húscsíkokat és a kikevert szósszal leöntjük. Ha szükséges kis vizet öntünk még alá, vágott újhagymával, korianderrel és zöldségzöldjével, chili paprikával meghintjük és kicsit tovább pároljuk együtt. Sült krumplival és perui fokhagymás rizzsel kínáljuk, hisz ez a Lomo saltado egy igazi perui nemzeti étel.
2025. augusztus 12., kedd
Toscan fehérbableves
Amikor már a kelkáposzta is összeesett és a saját víztartalma elpárolgott 1/2 dl fehérborral nyakon öntjük és még picit együtt pároljuk. Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét, sóval, borssal, kakukkfűvel, oreganoval, chili pehellyel meghintjük és felöntjük annyi vízzel hogy kb 2 ujjnyira ellepje a zöldségeket, majd puhára főzzük. Egy botmixer segítségével egy egészen picit mixelünk a levesen, így önmagával sűrítjük. Ezután a puha fehérbabot hozzáadjuk, kevés húslével vagy vízzel felengedjük - de maradjon a leves sűrű - és az egészet újra felfőzzük. Aki savanykásabban szereti citromlével megbolondíthatja. Aki selymesebben szereti, egy kis tejszínnel felfőzheti a végén az olasz, pontosabban Toscan bablevest. Fogyasztáskor reszelt parmezánnal is meghinthetjük.
2025. július 30., szerda
Cukkini spagetti paradicsomos, fetás sósszal

2025. július 27., vasárnap
Görög citromleves vanília fagyival
Természetesen van aki egyszerűen csak joghurttal és tejjel engedi fel a citrom és narancs levét, majd így fogyasztja.
2025. július 26., szombat
Karfiol tábornok módra
Szósz: 2 ek olaj, 1 ek kukoricakeményítő, só, bors, 1 ek szójaszósz, kevés szárított chili paprika, 1 szál apróra vágott újhagyma, 10 dkg pirított szezámmag
A megmosott karfiolt a legapróbb rózsáira szedjük, majd sós vízben kb 5 perc alatt roppanósra (ne legyen teljesen puha a karfiol) megfőzzük, leszűrjük és egy kiolajozott tepsibe tesszük. A szósz hozzávalóit kikeverjük, majd a karfiolrózsákra kenjük, jól átforgatjuk vele. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 20-30 perc alatt rápirítjuk a szószt.Ropogós olasz csirkecsíkok Alfredo szószos krémes tésztával
Panír: apróra tört corn flakes, 5-6 ek. reszelt parmezán sajt, 3 g zúzott fokhagyma, 1 tk őrölt pirospaprika, aprított petrezselyemzöldje
Alfredo szósz: 2 ek vaj, só, bors, 3 ek reszelt parmezán, 3-4 g zúzott fokhagyma, só, bors, chili paprika, 2,5 dl tejszín, 2 ek sűrű görög jughurt (vagy tejföl), aprított petrezselyemzöldje,
A hosszában felezett csirkemelleket alaposan bedörzsöljük sóval, borssal és kb 1/2 órát hagyjuk pihenni. A panírmorzsa hozzávalóit elkeverjük és ebbe a morzsába hempergetjük a húsokat. Forró olajban oldalanként 8-10 percig sütjük, majd kivesszük és lecsöpögtetjük. A visszamaradt zsiradékra dobjuk a vajat és felolvasztjuk. Kicsit megpirítjuk rajta a fokhagymát, sóval, borssal, chili paprikával fűszerezzük, ezután felöntjük a tejszínnel, joghurttal, majd felforraljuk. Végül a reszelt parmezánt belekeverjük, sóval, borssal meghintjük. Közben az al dente-re megfőtt tésztát leszűrjük és a krémes állagú szószba beleforgatjuk. A tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Tálaláskor a tészta tetejére helyezzük a csíkokra vágott ropogós csirkemell szeleteket.A magyar konyha kicsit idegenkedik a rántott hús tésztával való felszolgálásától, de érdemes megkóstolni a finom, krémes olasz Alfredo szószos csirkcsíkokat.
2025. július 20., vasárnap
Mézes, szójaszószos csirkemell
2025. július 15., kedd
Mogyorós kocka
Krém: 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 dl kávé, 15 dkg mogyorókrém, 15 dkg finomra darált sós mogyoró, 2 dl tejszín
Tetejére: 15 dkg étcsoki, 2 ek olaj, 5 dkg durvára vágott sós mogyoró
A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük, majd belecsorgatjuk az étolajat. Végül a tojások fehérjét - a cukor másik felével- felvert kemény habját óvatosan beleforgatjuk a masszába, hogy a hab lehetőleg ne törjön össze, majd hozzászitáljuk a liszttel elkevert sütőport. Ezután a masszát 3 részre osztjuk és az egyibe belekeverjük a kakaóport. Kb 25x25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben simítjuk a piskótát és kicsit a tepsit a pulthoz ütögetjük. 180 C-ra előmelegített sütőben egyesével megsütjük a 3 piskótalapot kb 15-15 perc alatt. Míg hülnek a piskóták addig elkészítjük a krémet. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mogyorókrémet, a finomra darált mogyorót. Ezután a keményre vert tejszínt is hozzáforgatjuk a krémhez. Egy fehér piskótára kenjük a krém felét, majd erre helyezzük a barna piskótát, amire rákenjük a mogyorókrém másik felét és befedjük a fehér piskótával.Rántott csirkemell mogyorókrémes szószban
Hozzávalók: csirkemell filé, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa vagy kukoricaliszt ill. kukoricapehely
Az a fontos, hogy a mogyoróvajat ne ízesítsük túl, inkább hagyjuk hogy a földes ízű mogyoró domináljon a selymes mártásban. Természetesen vehetünk kész mogyoróvajat is és azt ugyanígy ízesítjük, hígítjuk.
Gyümölcsös túrófelfújt egyszerűen
Krém: 5 dl tej, 50 dkg túró, 4 tojás sárgája, 2 cs vaníliás cukor, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 2 dl tejföl + 4 tojás fehérje
Gyümölcsök: tetszés szerinti idény gyümölcsök vagy befőtt
A tészta hozzávalóit a cukorral összeállítjuk és egy 25x 30 cm-es tepsi aljára kb ujjnyi vastagon kézzel belenyomkodjuk. A krém hozzávalóit a cukor felével összekeverjük. A tojások fehérjét a cukor másik felével keményre verjük és beleforgatjuk a híg krémbe. Ezt a krémet ráöntjük a tésztára és a tetejére dobáljuk az összedarabolt, kedvenc gyümölcsünket, akár vegyesen is. 180 C-ra előmelegített sütőben min. 1 órát sütjük a felfújtat. Kockákra vágva kínáljuk.

















































