2025. augusztus 27., szerda

Sült zöldségek mézes, balzsamecetes öntettel és burrataval

Hozzávalók: cékla, répa, olívaolaj, só, bors, salátalevél mix, snidling, bazsalikom, burrata vagy mozzarella sajt

Balzsamecetes öntet: olívaolaj, balzsamecet, méz, só, bors, 3 g fokhagyma

A közepesre kockázott cékla és répadarabokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, sóval, borssal meghintjük és pár ek. olajjal elkeverjük. 200 C-ra előmelegített sütőben félpuhára sütjük (kb 25-30 perc alatt). Közben az öntetet kikeverjük. A salátamixet + az összevágott céklaszárat és leveleket (!) elkeverjük az aprított snidlinggel, bazsalikommal (akár újhagymával, rozmaringgal). A kihűlt zöldségeket elkeverjük a salátával és átforgatjuk a balzsamecetes öntettel. Szükség esetén tovább ízesítjük friss zöldfűszerekkel, majd a tetejére tépkedjük a burrata vagy mozzarella sajtot. 


2025. augusztus 23., szombat

Joghurtban pácolt tarja

Hozzávalók: 5-6 szelet tarja 

Joghurtos pác: 2 dl joghurt, 1 ek. mustár, 1 mk. őrölt kömény, 1 tk. őrölt pirospaprika, só, bors, 0,5 dl olívaolaj, 3 g. fokhagyma

A tarját enyhén kiklopfoljuk, hogy egy kicsit lazuljanak a rostok. A pác hozzávalóit kikeverjük és közepesre szeletelt tarjákat bekenjük vele, majd egy zárható tárolódobozban 1 éjszakára hűtőbe tesszük a pácban a húst, hogy az ízek összeérjenek. Sütés előtt min. 2 órával a húst kivesszük a hűtőből és kicsit megsózzuk. Majd akár tárcsán, akár grillen kis zsiradékon a húsokat oldalanként kb. 6-7 perc altt ropogósra sütjük. Sült krumplival, krumpipürével, ill bármilyen zöldkörettel kínáljuk. 

2025. augusztus 18., hétfő

Lomo saltado avagy perui húscsíkok

Hozzávalók: 40 dkg marhahús (marhaszegy), 3-4 g fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, 1 fej lilahagyma (vagy vöröshagyma), 1 nagyobb paprika, 2 db paradicsom, újhagyma, zöldség zöldje, koriander, Aji amarillo (perui chili paprika)

Szósz: szójaszósz, fehérbor ecet

A csíkokra vágott húst zúzott fokhagymával, sóval, borssal, őrölt köménnyel befűszerezzük és hagyjuk állni kb. 30 percig, hogy az ízek átjárják a húst. Közben vastag szeletekre vágjuk fel a zöldségeket. Kevés olajon közepesen süssük le a húscsíkokat, majd vegyük ki őket a zsiradékból és tegyük félre lefedve. Ezután a visszamaradt zsiradékon 1-1 perc alatt a paprika és hagymaszeleteket átsütjük, majd hozzáadjuk a szeletelt paradicsomot is. Kicsit együtt sütjük, ezután felöntjük 1 dl húslével vagy vízzel, végül hozzáadjuk a húscsíkokat és a kikevert szósszal leöntjük. Ha szükséges kis vizet öntünk még alá, vágott újhagymával, korianderrel és zöldségzöldjével, chili paprikával meghintjük és kicsit tovább pároljuk együtt. Sült krumplival és perui fokhagymás rizzsel kínáljuk, hisz ez a Lomo saltado egy igazi perui nemzeti étel.

2025. augusztus 12., kedd

Toscan fehérbableves

Hozzávalók (4-6 főre): olívaolaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 babérlevél, 1 nagyobb répa, 10-15 dkg kelkáposzta, 1 kisebb szárzeller szár, zöldség zöldje, 1/2 dl fehérbor, 2-3 g fokhagyma, 1 ek paradicsompüre, só, bors, kakukkfű, oregano, chili pehely, 40 dkg előfőzött vagy konzerv apró fehérbab, parmezán sajt (elhagyható)

Egy kevés olajon lepirítjuk a vöröshagymát a babérlevéllel, felkarikázott répával, zellerrel, apróra vágott kelkáposztával és zöldség zöldjével. 

Amikor már a kelkáposzta is összeesett és a saját víztartalma elpárolgott 1/2 dl fehérborral nyakon öntjük és még picit együtt pároljuk. Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét, sóval, borssal, kakukkfűvel, oreganoval, chili pehellyel meghintjük és felöntjük annyi vízzel hogy kb 2 ujjnyira ellepje a zöldségeket, majd puhára főzzük. Egy botmixer segítségével egy egészen picit mixelünk a levesen, így önmagával sűrítjük. Ezután a puha fehérbabot hozzáadjuk, kevés húslével vagy vízzel felengedjük - de maradjon a leves sűrű -  és az egészet újra felfőzzük. Aki savanykásabban szereti citromlével megbolondíthatja. Aki selymesebben szereti, egy kis tejszínnel felfőzheti a végén az olasz, pontosabban Toscan bablevest. Fogyasztáskor reszelt parmezánnal is meghinthetjük.

2025. július 30., szerda

Cukkini spagetti paradicsomos, fetás sósszal

Hozzávalók: 1 cukkini, koktél paradicsom, 1 kisebb fej lilahagyma, 3 g. fokhagyma, só, bors, rozmaring, oreganó, olívaolaj, feta sajt (vagy krémfehér sajt), 1 ek tejföl  

A meghámozott cukkinit (ha nagyon zsenge nincs szükség hámozásra) hosszú, vékony szeletekre szeljük egy tökgyalun vagy zöldséghámozó. Majd azokat a szeleteket vékony csíkokra, spagetti  vagy metélttészta vastagságúra vágjuk. Az apróra vágott lilahagymát és a félbe vágott koktélparadicsomokat egy kis olívaolajjal elkezdjük kis lángon kicsit fonnyasztani.     

Pár perc múlva hozzáadjuk a zúzott fokhagymát a sajttal és tejföllel együtt és kb. 1/2 dl vízzel felöntjük. Kis borssal, rozmaringgal, oreganóval ízesítjük. Ekkor beletesszük a cukkini "tésztánkat" és az egészet addig főzzük (kb 30-40 perc), míg a zöld spagetti megpuhul. A végén sózzuk, mert a feta sajt már ad egy alap sós ízt. Nagyon finom, könnyű, húsmentes, szénhidrátmentes  nyári ebéd vagy vacsora.

2025. július 27., vasárnap

Görög citromleves vanília fagyival

Hozzávalók (4 főre): 3 dl natúr joghurt, 3 narancs, 2 citrom, 1 dl méz, 1 cs. vaníliás pudingpor, 6 dl tej,  vanília fagylalt, tejszínhab, mentalevél

A citromok héját lereszeljük és hozzákeverjük a citromok és narancsok kicsavart levét, majd az egészet elkeverjük a joghurttal és a mézzel. A pudingot a tejjel a szokott módon elkészítjük. Levéve a tűzről még melegen belekeverjük a joghurtos mézes krémhez és az egészet habosra keverjük. Ha úgy érezzük túl sűrű, akkor 1 dl vízzel hígíthatjuk.

       

Min. 1 órára, akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük. Kínáláskor vanília fagylaltot, tejszínhabot ill. mentalevelet teszünk a finom, hideg joghurtos görög  citromleves tetejére.

Természetesen van aki egyszerűen csak joghurttal és tejjel engedi fel a citrom és narancs levét, majd így fogyasztja.

2025. július 26., szombat

Karfiol tábornok módra

Hozzávalók: egy közepes fej karfiol

Szósz: 2 ek olaj, 1 ek kukoricakeményítő, só, bors, 1 ek szójaszósz, kevés szárított chili paprika, 1 szál apróra vágott újhagyma, 10 dkg pirított szezámmag

A megmosott karfiolt a legapróbb rózsáira szedjük, majd sós vízben kb 5 perc alatt roppanósra (ne legyen teljesen puha a karfiol) megfőzzük, leszűrjük és egy kiolajozott tepsibe tesszük. A szósz hozzávalóit kikeverjük, majd a karfiolrózsákra kenjük, jól átforgatjuk vele. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 20-30 perc alatt rápirítjuk a szószt. 
Akár önmagában egy gyors vacsoraként egy vegetáriánus fogásként kínálhatjuk a karfiolt tábornok módra, de köretnek is megfelel bármilyen sült vagy rántotthús mellé.

Ropogós olasz csirkecsíkok Alfredo szószos krémes tésztával

Hozzávalók:  egész csirkemell, 25 dkg penne (vagy fettuccine), só, bors, 2 tojás, 

Panír: apróra tört corn flakes, 5-6 ek. reszelt parmezán sajt, 3 g zúzott fokhagyma,  1 tk őrölt pirospaprika, aprított petrezselyemzöldje

Alfredo szósz: 2 ek vaj,  só, bors, 3 ek reszelt parmezán, 3-4 g zúzott fokhagyma, só, bors, chili paprika, 2,5 dl tejszín, 2 ek sűrű görög jughurt (vagy tejföl),  aprított petrezselyemzöldje,

A hosszában felezett csirkemelleket alaposan bedörzsöljük sóval, borssal és kb 1/2 órát hagyjuk pihenni. A panírmorzsa hozzávalóit elkeverjük és ebbe a morzsába hempergetjük a húsokat. Forró olajban oldalanként 8-10 percig sütjük, majd kivesszük és lecsöpögtetjük. 

A visszamaradt zsiradékra dobjuk a vajat és felolvasztjuk. Kicsit megpirítjuk rajta a fokhagymát, sóval, borssal, chili paprikával fűszerezzük, ezután felöntjük a tejszínnel, joghurttal, majd felforraljuk. Végül a reszelt parmezánt belekeverjük, sóval, borssal meghintjük. 

 

Közben az al dente-re megfőtt tésztát leszűrjük és a krémes állagú szószba beleforgatjuk. A tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Tálaláskor a tészta tetejére helyezzük a csíkokra vágott ropogós csirkemell szeleteket.  

A magyar konyha kicsit idegenkedik a rántott hús tésztával való felszolgálásától, de érdemes megkóstolni a finom, krémes olasz  Alfredo szószos csirkcsíkokat.

2025. július 20., vasárnap

Mézes, szójaszószos csirkemell

Hozzávalók (kb. 4 főre): 1 egész csirkemell, só, bors, liszt, 2 ek. méz, 3-4 ek szójaszósz, 1 ek citromlé, olaj

A csikemelleket vastagon beirdaljuk és sóval, borssal bedörzsöljük, majd hagyjuk állni  min. 1/2 órát. Közben 3-4 ek szójaszószban elkeverjük a mézet és a citromlét (van aki zúzott fokhagymát is kever a szószba). A húst lisztbe forgatjuk, majd kevés zsiradékon mindkét oldalát lesütjük. Ha a csirkemell nagyon vastag, akkor kis lángon fedő alatt előbb pároljuk, hogy a hús át tudjon sülni. Kivesszük a húst és visszamaradt zsiradékba beleöntjük a citromos, mézes szójaszószt. 

Amikor a szósz kicsit felforr, visszahelyezzük a csirkemelleket és mindkét oldalát átforgatjuk, hogy a ragacsos máz bevonja húst. Ezután kiszedjük és egy fa vágódszekán hagyjuk pár percet pihenni a húst, majd keresztbe kis szeleteket vágunk belőle. Zöldsalátával, franciasalátával vagy sültkrumplival kínáljuk.

2025. július 15., kedd

Mogyorós kocka

Piskóta: 6 tojás, 6 ek liszt, 6 ek cukor, 1 cs sütőpor, 2 ek olaj, 2 ek cukrozatlan kakaópor

Krém: 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 dl kávé, 15 dkg mogyorókrém,  15 dkg finomra darált  sós mogyoró, 2 dl tejszín

Tetejére: 15 dkg étcsoki, 2 ek olaj, 5 dkg durvára vágott sós mogyoró

A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük,  majd belecsorgatjuk az étolajat. Végül a tojások fehérjét - a cukor másik felével-  felvert kemény habját óvatosan beleforgatjuk a masszába, hogy a hab lehetőleg ne törjön össze, majd hozzászitáljuk a liszttel elkevert sütőport. Ezután a masszát 3 részre osztjuk és az egyibe belekeverjük a kakaóport. Kb 25x25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben simítjuk a piskótát és kicsit a tepsit a pulthoz ütögetjük. 180 C-ra előmelegített sütőben egyesével megsütjük a 3 piskótalapot kb 15-15 perc alatt. Míg hülnek a piskóták addig elkészítjük a krémet. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mogyorókrémet, a finomra darált mogyorót. Ezután a keményre vert tejszínt is hozzáforgatjuk a krémhez. Egy fehér piskótára kenjük a krém felét, majd erre helyezzük a barna piskótát, amire rákenjük a mogyorókrém másik felét és befedjük a fehér piskótával.

Gőz felett az olajjal felmelegítjük a csokoládét és bevonjük vele a süteményt. Tetejét meghintjük a durára vágott mogyoróval. Ha teljesen kihűlt, természetesen kockára vágva kínáljuk a mogyorós kockát.

 

Rántott csirkemell mogyorókrémes szószban

 

Hozzávalók: csirkemell filé, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa vagy kukoricaliszt ill. kukoricapehely

Mogyorókrém: 25 dkg sózott mogyoró (vagy kész mogyoróvaj), 1/2 dl olívaolaj, 1-2 ek. méz, 1 ek. mustár, szükség esetén kevés só
A mogyorót egy száraz serpenyőben megpirítjuk. Pár darabot kiveszünk belőle és durvára vágjuk. A többit turmixgépbe tesszük és krémessé őröljük, közben hozzácsorgatva az olajat. Mikor kész a mogyorókrém, akkor kikeverjük egy kevés mustárral és mézzel, majd annyi forralt vízzel hígítjuk, hogy szószos, közepesen sűrű állaga legyen. Aki szereti egy kis citromlével igazán pikáns ízt adhat neki.  Hozzákeverjük a durvára vágott darabokat is. 

 Az a fontos, hogy a mogyoróvajat ne ízesítsük túl, inkább hagyjuk hogy a földes ízű mogyoró domináljon a selymes mártásban. 
Természetesen vehetünk kész mogyoróvajat is és azt ugyanígy ízesítjük, hígítjuk.
A vékonyra vágott csirkemell filéket sóval, borssal meghintjük és a szokott módon bepanírozzuk, majd forró, bő olajban kisütjük. Kínáláskor sültkrumplira vagy bulgurra helyezzük a ropogós csirkemellet és ráöntjük a sűrű mogyorószószt. Külföldön krémes állagú főtt tésztával is szívesen fogyasztják. Ezt a különleges fogást először az 
észak-ciprusi Eziç Lapta éttermében kóstoltam 
Fistik Gibi Tavuk néven és azóta is az egyik kedvencem.


Gyümölcsös túrófelfújt egyszerűen


Tészta: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 sütőpor

Krém: 5 dl tej, 50 dkg túró, 4 tojás sárgája, 2 cs vaníliás cukor, 15 dkg cukor,  10 dkg liszt, 2 dl tejföl + 4 tojás fehérje

Gyümölcsök: tetszés szerinti idény gyümölcsök vagy befőtt

A tészta hozzávalóit a cukorral összeállítjuk és egy 25x 30 cm-es tepsi aljára kb ujjnyi vastagon kézzel belenyomkodjuk. A krém hozzávalóit a cukor felével összekeverjük. A tojások fehérjét a cukor másik felével keményre verjük és beleforgatjuk a híg krémbe. Ezt a krémet ráöntjük a tésztára és a tetejére dobáljuk az összedarabolt, kedvenc gyümölcsünket, akár vegyesen is. 180 C-ra előmelegített sütőben min. 1 órát sütjük a felfújtat. Kockákra vágva kínáljuk.


2025. május 18., vasárnap

Ázsiai tojásos, zöldséges sült rizs

Hozzávalók (4 főre): 20 dkg hosszú szemű rizs, 1 kisebb fej hagyma, borsó, répa, kukorica, só, bors, 2 ek szójaszósz,  3 tojás,  kis chili vagy erős paprika, kínáláshoz zöldhagyma karikák

A jól megmosott rizst a szokott módon megfőzzük és félretesszük. Az előző napról megmaradt főtt rizsköret megmentésére is alkalmas a köret. 

Egy serpenyőben az aprított vöröshagymát és a mirelit vagy friss zöldségeket kevés szezámolajon megfuttatjuk. Ezután ráöntjük a felvert sózott, borsozott tojásokat és ízesítjük szójaszósszal. A tojást sülés közben széttépkedjük és hozzákeverjük a sült rizst, majd kicsit még együtt pirítjuk őket. Kínáláskor további zöldhagyma karikákkal szórhatjuk meg. Önállóan egy könnyű vacsoraként, de bármilyen süt hús vagy ragu mellé kiváló köret ez az ázsiai tojásos, zöldséges sült rizs.